Peter (56): ‘Zonder het Taalhuis was ik nooit zover gekomen’
Dit jaar begint de Week van lezen en schrijven op Wereldalfabetiseringsdag: vrijdag 8 september. Samen met partners uit het hele land vraagt Taalhuis Uithoorn tot en met 15 september extra aandacht voor laaggeletterdheid.
Foto: Peter bij Taalhuis Uithoorn
“Je bent als volwassene laaggeletterd, als je moeite hebt met lezen, schrijven en/of rekenen. Een volwassene die laaggeletterd is, is geen analfabeet”, aldus Nici en Claudia die samen de projectcoördinatie van het Taalhuis Uithoorn doen. “Naast veel anderstaligen, ondersteunen we uiteraard ook volwassenen die van Nederlandse afkomst zijn, die hun taal- en/of rekenvaardigheden willen verbeteren. Het verhogen van deze vaardigheden heeft een positief effect op je leven zoals het vergroten van je zelfvertrouwen, het vinden van een (betere) baan en/of minder financiële- of gezondheidsproblemen.”
“Ik heb een minder leuke basisschool ervaring gehad, ik vond het moeilijk en er was niet heel veel aandacht voor mij. Ik zat in een klas met meer dan 30 kinderen en de juf destijds had het zwaar genoeg. Ik trok me meer en meer terug ook omdat ik thuis werd uitgelachen en gekleineerd. Hierdoor werd ik heel erg onzeker. Dat beïnvloedde mijn verdere leven enorm. Ik ben geen prater en lezen en schrijven kost me best moeite. Ondanks dat, werk ik al 25 jaar als servicemonteur en vind ik het werk leuk”, zo vertelt de 56-jarige Peter, inwoner van Uithoorn.
Zijn dagelijkse routine bestond uit werken, eten, slapen. “Want ja, ik durfde geen contact te maken, bang om fouten te maken,” vertelt Peter openhartig. Zijn wereldje was daardoor klein geworden. Tot hij net voor corona op een keerpunt stond. “Want ik wist dat er meer was. Ik ben uit mijn comfortzone gestapt en ben gaan sporten en dansen. Heel spannend, maar er ging een wereld voor me open. Ik heb nieuwe vrienden gemaakt. Dat gaf me zo’n goed gevoel, ik kreeg er echt meer zelfvertrouwen van. Zo liep ik een middag langs de bibliotheek en zag iets over hulp voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven en ik dacht, ja daar wil ik ook aan werken en ik ben naar binnen gestapt.”
Nici heeft de intake met Peter gedaan. Zij vertelt hierover: “Ik was onder de indruk van zijn gedrevenheid. Na een goed beeld van hem te hebben, is hij gekoppeld aan ervaren taalvrijwilliger Joke. Samen gingen zij aan de slag.”
Peter vult aan: “We hebben veel samen gelezen en geschreven, soms vond ik het echt lastig. Joke wist me op een goede manier uit te dagen en zo lukte het lezen en schrijven steeds een beetje beter. Daarnaast vond ik het samen lezen in het tijdschrift Quest ook een hele leuke oefening, daar staan echt interessante verhalen in. Ik las dat met plezier en we praatten over het onderwerp dat we gelezen hadden. Ik heb iets minder dan een jaar met steun van Joke mijn taalvaardigheden kunnen verbeteren. Ik voel me nu sterk genoeg om te kijken of ik 1e monteur kan worden en ik ben nu in staat om goed over mijn salaris te onderhandelen.”
Ook is hij aan het kijken of hij misschien als zelfstandig ondernemer aan slag kan gaan. “Ik durf meer te praten, iets dat ik voorheen echt heel erg lastig vond, zo doe ik nieuwe contacten op. Ik ervaar dit allemaal als heel positief en ik ben heel erg blij dat ik de stap naar het Taalhuis heb gezet, zonder hen was ik nooit zover gekomen!”
Met trots kijken Claudia en Nici terug op dit prachtige succesverhaal. “Daar doen we het allemaal voor”, zegt Claudia. “Taal is de sleutel naar op een volwaardige manier mee kunnen doen in de samenleving en dat willen we allemaal,” glimlacht Nici.
Wethouder José de Robles (Taalontwikkeling): “Ik heb groot respect voor Peter. Wat een stappen heeft hij gezet. Daar is lef voor nodig. Maar vooral doorzettingsvermogen. Wat enorm knap ook dat hij zijn verhaal heeft gedeeld. Hopelijk helpt het andere mensen om hun drempels te overwinnen. En wat ben ik blij met het goede werk van het Taalhuis. Chapeau!”
Voel jij je geïnspireerd door dit interview en wil jij een steentje bijdragen als taalvrijwilliger aan zowel Nederlands geboren laaggeletterden als anderstaligen, neem dan contact op met Nici of Claudia van Taalhuis Uithoorn via taalhuis@stdb.nl.
N.B: Peter is een fictieve naam, alsook de naam van de taalvrijwilliger Joke. Dit wegens privacy-overwegingen. De echte namen zijn bij de redactie bekend.